Ana Sayfa İnegöl 13 Mart 2024 9 Görüntüleme

Sahur yapmadan oruç tutanlar bu haber size


Ramazan ayında vatandaşları dengeli beslenme konusunda uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, sahur yapılması sağlığın korunması için önemli olduğunu sahur yapmadan tutulan orucun ise bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatı bulabildiğimizi belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, “Ama Ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor.Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeliyiz ve bunu dört besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketerek sağlamalıyız” dedi.
Yaş, cinsiyet ve günlük fiziksel aktivite oranına göre; kişilerin günlük alması gereken enerji, karbonhidrat, yağ ve protein oranları, Ramazan ayında da değişmediğini belirten Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, “Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için et, yumurta, kurubaklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerden yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor. Yaklaşık 17 saatlik açlık ve susuzluk halinin yaşandığı unutulmamalıdır. Oruç tutma süresi, metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bunun sonucunda, iftarda fazla yemek yemek ve aşırı kalori almak, vücutta yağ depolanmasına yol açar ve kilo almak kaçınılmaz olur. Ramazan ayında, şüphesiz en sevilen öğün iftardır fakat en önemli öğün sahurdur. Oruç tutanların mutlaka imsak vaktine yakın bir zamanda sahur yapması, sağlığın korunması için önemlidir. Sahur yapmadan tutulan oruç; bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açar” diye konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com