İnegöl Belediyesi, şehrin dört bir köşesinde hizmet vermekte olan ve geleceğin teminatı olan gençlerimizin tamamen ücretsiz olarak istifade ettiği Bilgi Kültür Evlerinde (BKE) yerli ve milli işletim sistemi olan Pardus’u kullanmaya başladı. Milli işletim sistemini İnegöl Belediyesi’ne entegre etmek ve yaygınlaştırmak adına ilk adım olarak Bilgi ve Kültür Evlerinde atıldı. Toplamda 13 bölgede bulunan BKE’nin 4’ünde Pardus sistemi kullanılmaya başlandı. Bilgisayar sistemlerimizde yerli ve milli dönüşüm kapsamında pardus işletim sistemleri; Süleymaniye, Mahmudiye, Orhaniye ve Akhisar Bilgi ve Kültür Evlerinde hayata geçirerek öğrencilerin kullanımına sunuldu.
DENEMELER TAMAMLANARAK KULLANIMA BAŞLANDI
Belediye Başkanı Alper Taban, bugün beraberindeki AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ile birlikte Mahmudiye Bilgi Kültür Evi’ni ziyaret ederek Pardus’a geçişle ilgili açıklamalarda bulundu. BKE’ni kullanan öğrencilere de yeni sistemi tanıtan Başkan Taban, “Bugün Mahmudiye Mahallemizin Bilgi Kültür Evi lokasyonundayız. Burada sevgili gençlerimizle, öğrencilerimizle bir araya geldik. Kurumumuza aslında uzun zamandır çalışmalarını sürdürdüğümüz ve yaptığımız denemeler neticesinde de testlerini gerçekleştirerek devreye aldığımız Pardus yazılımını bizzat deneyerek, görerek, göstererek, öğrencilerimizin de fikirlerini alarak neticesini görmek istedik. Bildiğiniz gibi Pardus, ülkemizin milli ve yerli bir işletim sistemi, yazılımı. Bugün nasıl bilgisayarlarımızda çalışan Windows gibi, Linux gibi yazılımlar var, işletim sistemleri var, Pardus’ta bunun gibi yerli ve milli bir yazılım. Türk mühendislerin, TÜBİTAK’taki çalışanların özellikle geliştirmeye çalıştığı ve hayata geçirdiği bir yazılım” dedi.
GELECEK VAAT EDEN BİR YAZILIM
Pardus’un gelecek vaat eden bir yazılım olduğuna dikkat çeken Başkan Taban, şöyle devam etti: “Dün Sayın Teknoloji Bakanımız da İnegöl’deydi. Kendisine sohbet ortamında Pardus’la ilgili gelişmeleri sordum. Sayın Bakanımız da çok ciddi anlamda gelecek vaat eden bir yazılım olduğunu söyledi. İnşallah bundan sonra diğer şirketlere ödemiş olduğumuz lisans ücretlerini ödemekten kurtulacağımız milli ve yerli yazılım sistemine sahip olacağız. Bu çok önemli bir nokta. Bir defa bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak bir yazılım. Tabi bunu sadece Pardus’la da kısıtlamamak lazım. Bunu hayata geçirmek demek, başka başka yazılımları da zaman içerisinde devreye almak anlamına gelecek. Öncelikli olarak bu konuda emeği geçen çok değerli Bakanımızı, TÜBİTAK’ın kıymetli çalışanlarını kutluyorum.”
“Gelecekte burada gördüğümüz öğrenci kardeşlerimiz arasında da yazılım mühendisliğini tercih edecekler çıkacaktır. Yazılım çok değerli bir sektör. Bugün dünyanın yükte hafif ama pahada en katma değerli sektör olduğunu söyleyebilirim. En güçlü şirketlere baktığınızda, genelde yazılım şirketlerinin olduğunu, teknolojinin içerisindeki şirketlerin olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla bizler yazılıma önem vereceğiz. İnşallah gelecek öğrencilerimizin ve gençlerimizin olacak. İlk önce hedef koyacaklar kendilerine. Sonra ben bunu nasıl gerçekleştiririm konusunda eylem planını yapacak ve adım adım ilerleyecekler. İnegöl’ümüzden de kaliteli, liyakatli gençlerimiz çıkmış olacak.”
ÖNCE BKE’NE, ARDINDAN TÜM BELEDİYEDE UYGULANACAK
“Bu yazılımlarımız şuanda 4 bilgi kültür evimizde hizmete geçmiş durumda. Hedefimiz 13 bilgi kültür evimizin tamamında bu sisteme geçmek. Ardından da kurumumuzda bulunan tüm bilgisayarlarda bunu devreye almaya çalışacağız. Yazılım geliştirme çalışmaları da devam ettiği için yaşanan sorun ve aksaklıklar geri bildirimle sunuluyor ve mühendislerimiz bunu geliştirerek yeni sürümünü ortaya koyuyorlar. En büyük hedef tüm ülkemiz sathında iş ve evlerimizdeki bilgisayarlarda da Pardus’u görmek. Ülkemize, şehrimize hayırlı olsun.”
Açıklama sonrası öğrencilerle sohbet eden ve taleplerini de dinleyen Başkan Taban, öğrencilerin isteği üzerine Bilgi Kültür Evine renkli yazıcı konulmasıyla ilgili talimat verdi.