Ana Sayfa İnegöl 22 Ağustos 2019 186 Görüntüleme

Toprak kullanmadan çiftçilik yapıyor


İlk ürünlerinin hasadını yapan çiftçi, artık tohumlarını da kendi üretiyor. Marulun toprakta yetişme sürecinin 50 ila 70 gün arasında olduğunu aktaran çiftçi, bu süreci suyla üretim yaparak sadece 10 güne indirdiğinin altını çizerek, toprakta 8 bin adet marul üretimi yapılırken, suyla üretimde bu sayı 3 katına çıktığını kaydetti.

AYDA 21 BİN ADET MARUL ÜRETİYOR

16 yıl boyunca reklamcılık yaptığını belirten İnegöllü çiftçi İldeniz Köprülü, “Bir hayalim vardı; emekliği olduğumda toprakla, üretimle uğraşalım diyorduk. Neden öteleyeyim diyerek bu işe girmiş olduk. Buradaki tesisimiz toplamda bin 200 metrekare kapalı alana sahip. 21 bin adet marul üretimi yapılabiliyor” dedi.

12 AYDA 36 KEZ HASAT YAPIYOR
Her 10 günde bir 7 bin adet marul hasadı yaptığının altını çizen Köprülü, “İlk hasadımız başladı. 12 ayda toplamda 36 kez hasat yapıyoruz. Aylık 21 bin adet marul hasadı yaparsak yılda 252 bin adet marul hasadı yapabiliriz” diye konuştu.

SADECE SUYLA ÜRETİYOR

Üretim aşamasından bahseden Köprülü, “Marullarımız fide olarak tesisimize giriyor. Fide havuzlarımızda bir hafta boyunca köklenmeleri sağlanıyor. Onu takip eden 30 günlük süreçte hasat durumuna geliyor. Suyla üretim Bursa bölgesinde bir ilk. Sistemde kesinlikle toprak kullanılmıyor. Suyla üretimde topraktan gelebilecek tüm zararlılar bu yöntemle ortadan kalkmış oluyor. Kanallarda dolaşan su besinli bir su. Marulun gelişmesi için 21 minareli su kanalıyla marulun köklerine besin olarak aktarıyoruz. Bu şekilde marullar tam bir gelişim sağlıyor. Herhangi bir hastalık riskinin önüne geçmiş oluyoruz. Yüzde yüz organik ürünler elde ediyoruz. tarla marullarından çok daha sağlıklı ve çok daha kolay üretilebilen beslenme açısından çok daha sağlıklı bir ürünü tüketiciyle buluşturuyoruz” dedi.
1 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Bakanlar kurulunun bu tesisle ilgili yatırım teşviklerinin olduğunu belirten Köprülü, “Çiftçi arkadaşlarımız bundan faydalanabilirler.  Bu tesis ortalama 300 bin lira yatırımla kuruldu. Tesis kendini bir yıllık süreçte tamamen amorti etmiş olacak” diye konuştu.

3 KAT DAHA FAZLA ÜRETİM

Marulun toprakta yetişme sürecinin 50 ila 70 gün arasında olduğunu aktaran Köprülü, bu süreci suyla üretim yaparak sadece 10 güne indirdiğinin altını çizerek, toprakta 8 bin adet marul üretimi yapılırken, suyla üretimde bu sayı 3 katına çıktığını kaydetti.

TOHUM ÜRETECEĞİZ

Köprülü, kendi tohumlarını da kendilerinin ürettiklerine söyledi.
Marul fiyatının 1.5 TL olduğunu kaydeden Köprülü, kış aylarında bu fiyatın artabileceğini belirtti.
Çiftçilere tavsiyelerde bulunan Köprülü, bilimsel teknolojileri takip ettiklerinde hem rekolte hem de kaliteyi artırabileceklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com