Ana Sayfa İnegöl 3 Ağustos 2023 21 Görüntüleme

2. el piyasası ne durumda?


Milliyet’in haberine göre; Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: 

Kapsamı genişletilen, bireysel kullanıcıların da denetim ve limitler doğrultusunda satış gerçekleştirebileceği yönetmelikte, aynı zamanda araçların sıfır fiyatından yüksek rakamlara ilan sitelerinde paylaşılamayacağı açıklanmıştı. Yönetmeliğin başlangıç süresinden bugüne, spekülatif fiyatlamaların neredeyse tamamen önüne geçilmiş durumda. İkinci el otomobilde fiyat artışlarının önüne geçildiğini söyleyebiliriz. Bazı kişi yada kuruluşlar birebir irtibat noktasında ek ücretler talep etse de, denetimlerin oldukça sıkı olması ve 6 ay yada 6 bin km geçmemiş araçlarda Ticaret Bakanlığına bildirim yapılmadan satışın yapılamaması gibi etkili önlemler, bu gibi sorunların da önüne geçecektir.

“MEVCUT ORTAMDA FİYATLAR DÜŞER”

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği olarak ticaret amaçlı otomobil alan bireysel kullanıcıların, yani kayıt dışı ticaretin fiyatlara olan etkisini her mecrada dile getirerek etkilerini anlattık. Geçtiğimiz ay Ticaret Bakanımız Sn.Prof.Dr.Ömer Bolat’ın davetleriyle daha önce yazılı sunduğumuz raporları birebir anlatma fırsatı bularak, bu konudaki en önemli referans olduk. Hemen akabinde Ticaret Bakanlığımızın etkili adımlarla başlattığı çalışmalar neticesinde spekülatif suni artışların önü kesilmiş durumda. Şu an arz sıkıntısının büyük ölçüde geride kalması ve yönetmeliğin etkisi ile ticaret amaçlı otomobil alan kişilerin pek çoğunun verdiği siparişlerden vazgeçmesi neticesinde sıfır otomobile erişim daha kolaylaşmış durumda. Otomobilin kayıt dışı ticaret ve ihtiyaçtan çok yatırım cazibesini büyük oranda kaybettiği kanaatindeyiz. Döviz gibi otomobil fiyatına direkt etki eden faktörlerde değişim olmadığı takdirde, fiyatların artmayacağı hatta mevcut ortam dahilinde fiyatların bir miktar düşebileceğini söyleyebiliriz.

“CİMER’E ŞİKAYET EDİN”

Kurallar ve yönetmelikler usulleri net şekilde belirlese de, maalesef az da olsa kuralları ihlal eden kişi yada kuruluşlarla karşılaşabiliyoruz. Öncelikle otomobil satıcısı meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızın ilan verirken ve araç satarken kural, kanun ve yönetmeliklere riayet etmesini önemle tavsiye ederiz. Bu durumu piyasamızın tekrar normalleşme sürecinin sekteye uğramaması ve cezai müeyyidelerle karşılaşılmaması adına oldukça önemli görüyoruz. Bakanlığımız konu üzerinde sıkı ve çok yönlü denetimler uygulamaktadır. Yönetmeliğe aykırı uygulamalar tespit edildiğinde ise 300 Bin TL’ye kadar cezai müeyyide yasal olarak belirlenmiştir. Bu noktada Bakanlığımızın denetimlerinde tespit ettiği kişi yada kuruluşlara üst limitten ceza uygulayabileceği de dikkate alınmalıdır. Otomobil almak isteyen ancak yönetmeliğe aykırı taleplerle karşılaşan vatandaşlarımız ise, Ticaret Bakanlığımızın iletişim kanalları veya Cimer gibi iletişim kanalları vasıtası ile durumu yetkililerimize bildirmelerini tavsiye ederiz .

TALEP NE DURUMDA?

Zaman zaman bazı yöntemler aransa da süreç içerisinde bu tür yöntemler Bakanlığımız tarafından tespit edilerek önüne geçilmektedir. Bununla beraber Vatandaşlarımız da konu üzerinde oldukça duyarlı ve dikkatliler. İkinci el otomobil piyasasında da şu an için geçici bir durağanlık söz konusu. Denetimlerin devamlılığı, vatandaşlarımızın da bu tür kişi yada kuruluşlara yönelmemesi ve piyasamızın geçici durağanlığı neticesinde, bir süre sonra denenen bu tür uygulamaların da ortadan kalkacağı kanaatindeyiz.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com