İnegöl’ün Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından kazılan siperler Kazancı mevkisinde ortaya çıktı.
Kurtuluş Savaşı sırasında önemli mücadelelerden biride Kazancı-Şehitler hattında meydana gelmişti. Yunan askerli ile şerefli Türk ordusunun sık sık karşılaştığı hatta ciddi zayiatlar verilmişti.
SİPERLER ORTAYA ÇIKTI
İnegöl’e bağlı Şehitler Mahallesi(Doma) ile Kazancı hattında bulunan siperler ise Kazancı bölgesinde ormanlık alan içinde gün yüzüne çıktı. Yaprak ve toprakla dolan siperler ilgi bekliyor.
İNEGÖL’Ü YUNANLILAR İŞGAL ETMİŞTİ
Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi İnegöl de Milli Mücadele döneminde Bursa ve İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle Yunan işgaline maruz kalan yerlerden birisi olmuştu.
İNEGÖL, YUNAN TAHRİBARINA EN FAZLA UĞRAYAN YER OLDU
Özellikle 22 Haziran 1920 tarihinde Yunan ordusunun kıyı Ege’den hareketiyle birlikte Ekim 1920’de İnegöl işgale uğramıştır. Yunan harekâtı karşısında Bursa ve çevresinde bulunan Türk birlikleri ise daha güvenli olan Bozüyük-İnönü mevzilerine çekilmek zorunda kalmıştır. Bu tarihten sonra ise Yunan birlikleri İnönü Savaşları ve Eskişehir-Kütahya Muharebeleri sırasında İnegöl’ü işgal ederek İnönü Mevziilerinde Türk birlikleri ile karşı karşıya gelmiştir. Ayrıca Yunan ordusu her geri çekilişte de İnegöl üzerinden Bursa istikametine çekilmiştir. Coğrafyanın bu konumu nedeniyle İnegöl, Türk Milli Mücadelesinde Yunan tahribatına en fazla uğrayan yerlerden birisi olmuştur.
İNEGÖL’ÜN İŞGALİ
Bursa’nın işgalinden hemen sonra Yunan kuvvetleri İnegöl’ü 15 Temmuz 1920’de ilk defa işgal etmek istedi. Bu amaçla İnegöl üzerine harekete geçti ancak yaşanan muharebe sonrasında çekilmek zorunda kaldı. Kesin olarak bölgeden çekilmeyen Yunan ordusu, Kazancı bayırına cephane sevk ederek bölgedeki İnegöl müfrezesine karşı konumunu korumaya çalıştı. Bu ilk işgal girişimi sırasında taraflar ciddi kayıplar vermişti. Nitekim 27 Temmuz 1920’de durumun izahı yapılıp gönderilen belgede; “Düşman İnegöl’e girmemiş Cerrah ve Yenice-i Gayrimüslim karyelerine kadar (silik) edilen keşif kolları burasını düşmandan hâl bulmuştur.
KAZANCI SIRTLARINDA ÇATIŞMA
11. Tümene bağlı 127. Alay Komutanı Osman Bey’in emrindeki birliklerinden bir görev gücü 29 Ağustos 1920’de Yunan birliklerinin durumunu öğrenmek için İnegöl’e girdi. Doma Köyü yönüne ilerleyerek Halhalca sırtlarına geçti. 30 Ağustos günü Kazancı Koyunhisar hattında bulunan Yunan kuvvetleri ile akşam saatlerinde çatışmaya girdi. Çatışmada bir subay şehit, on askerde yaralandı. Keşif amaçlı olan bu saldırıda yeterli bilgiler alınamayınca bu süvari gücü tekrar İnegöl’e çekildi.
SİPERLER DURUYOR
Öte yandan Kazancı sırtlarında ormanlık alan içinde bulunan siperler her ne kadar yapraklarla ve toprakla örtülmüş olsa bozulmadan durmakta.
Kazancı istikametinden Şehitler köyüne doğru ilerleyen siperler bazı bölgelerde 70 cm derinliği bulmakta.
DOMA’DA 116 İNSAN KATLEDİLDİ
İnegöl’e bağlı Şehitler Mahalle Muhtarı Emir Güneş 1. Dünya savaşı sırasında köylerinde 116 kişinin katledildiğini ifade ederek “Birinci dünya harbinde (1914-1918) yenik düşen Osmanlı devletini parçalamak üzere, Anadolu’ya çıkan devletlerden biri de Yunanistan’dı. Yunan ordusu 15. Mayıs. 1919 da İzmir’e çıktı, burada ilk kurşun atıldı ve İstiklal savaşı fiilen başlamış oldu. Anadolu’muzda ilerlemesini sürdüren yunan ordusu, 8 Temmuz.1920 ‘de Bursa’yı ele geçirdi. Kısa bir süre sonra da buralara geldi ve köyümüzü yaktı, yıktı, 116 insanımızı da katletti. Yunan ordusuna karşı köyümüz yakınında çarpışan yüzbaşı şerif bey ve komutasındaki askerlerimizi de şehit etti. Gördüğünüz anıt, vatanımızın kurtuluşu uğrunda, hayatını feda eden aziz şehitlerimizin adına, 1972 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından dikilmiştir. Aziz şehitlerimizin ruhları nurlar içinde olsun. Onların nakli mücadelesi zaferle sonuçlandı ve Cumhuriyetimizin kurulmasını sağladı. Manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.